Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Aantrekkende bouw gaat woningmarkt op gang helpen

Aantrekkende bouw gaat woningmarkt op gang helpen
5 jun 2017

Tekort aan woningen oplossen

Volgens minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wordt er hard gewerkt aan de bouw van nieuwe woningen. Met name koopwoningen met een waarde tot €200.000 zijn moeilijk verkrijgbaar, waardoor starters vaak nog thuis wonen totdat ze een geschikt huis kunnen vinden. Door de bouw sterk aan te laten trekken moet het mogelijk zijn om het tekort vlot te trekken en er daarmee voor te zorgen dat de woningmarkt weer op gang komt. Op dit moment is er sprake van 134.000 te weinig woningen in Nederland en volgens verschillende onderzoeksbureaus zal dit oplopen naar circa 196.000 woningen in 2018. Daarna neemt het tekort dankzij de aantrekkende bouw weer af tot 171.000 woningen.

Nog even geduld op de woningmarkt

Dat betekent dat met name starters nog even geduld zullen moeten hebben. Ze zullen nu creatief moeten zijn om een eigen woning te kunnen kopen of dienen te wachten op het moment dat er nieuwe woningen gebouwd zijn. Tot die tijd lijkt het lastig om er tussen te komen. Voorheen was er sprake van een beperkt aantal woningen voor zeer hoge prijzen, inmiddels staan er bijna geen woningen meer te koop. Dat betekent dat we afhankelijk zijn van de bouw van nieuwe woningen om er weer voor te kunnen zorgen dat er gekocht kan gaan worden. Of de bouw vlot genoeg komt zullen we de komende jaren moeten afwachten, feit is dat er hard aan gewerkt wordt.

De woningmarkt dreigt behoorlijk in het slop te raken, omdat er te weinig woningen beschikbaar zijn. Sinds we uit de crisis zijn is het aantal verkopen zeer groot geweest, waardoor de woningvoorraad snel is afgenomen. Dat betekent dat het nu goed zoeken is naar een beschikbare woning. Met name starters hebben moeite om er tussen te komen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.