Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Gekte op woningmarkt beperkt zich tot de Randstad

Gekte op woningmarkt beperkt zich tot de Randstad
12 jun 2017

Veel woningen met verlies verkocht

Het valt weg tegen de berichten over gekte, hoge huizenprijzen en de enorme overwaarde die sommige eigenaren hebben. Toch worden er nog altijd veel woningen met verlies verkocht. Uit berekeningen van Calcasa blijkt dat er zo’n 340.000 virtueel ‘onder water’ staan. Dat betekent dat ze bij verkoop op dit moment tot een verlies leiden voor de eigenaar. Het gaat vooral om woningen buiten de Randstad, omdat de vraag naar huizen daar een stuk kleiner is dan in de stedelijke gebieden. Wat dat betreft lijkt de gekte op de woningmarkt zich te beperken tot specifieke delen van het land. Met name daar buiten zijn er nog altijd maatregelen nodig om te voorkomen dat veel mensen hun woning verkopen en dat er een (flinke) restschuld achterblijft.

Woningen gekocht in 2007 en 2008 onder water

Het blijken vooral de woningen gekocht in 2007 en 2008 te zijn waar mensen moeilijk zonder verlies vanaf komen. Vaak is er sprake van een aflossingsvrije hypotheek en hebben de woningeigenaren in die jaren een zeer hoge prijs voor de huizen betaalt. In de tussentijd hebben ze geen aflossingen gedaan en zijn de prijzen flink gedaald. Zelfs ondanks de recente stijgingen lukt het niet de woning zonder verlies te verkopen. Dat betekent dat er gemakkelijk tienduizenden euro’s restschuld ontstaan, waardoor deze groep woningbezitters gemakkelijk in de financiële problemen kan komen.

De berichten over gekte op de woningmarkt volgen elkaar in rap tempo op. Het zijn echter vooral de grote steden en een groot deel van de Randstad waar het goed gaat, daar buiten verkopen nog altijd veel woningeigenaren hun woning met verlies. Dat heeft vooral te maken met de woningen die net voor de crisis werden gekocht en nu in de verkoop gaan.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.