Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Aflossingsvrije hypotheek mogelijk strenger aangepakt

Aflossingsvrije hypotheek mogelijk strenger aangepakt
13 jun 2017

Einde van de looptijd

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vastgesteld dat een deel van de klanten met een aflossingsvrije hypotheek mogelijk in de problemen kan komen. Het is volgens de autoriteit van belang om tijdig actie te ondernemen, om problemen op termijn te voorkomen. De banken hebben laten weten dat de problemen niet zo groot zullen zijn, maar daar is de AFM niet van overtuigd. Het is volgens de instantie daarom wel degelijk van belang dat de banken actie ondernemen en ervoor zorgen dat klanten goed op de hoogte zijn van wat er gaande is en hoe de toekomst er voor hen uit zal zien.

Grootste banken spreken zich uit

De vier grote banken in Nederland hebben zich uitgesproken over de situatie. Vooral Rabobank en ABN zijn uitgesproken. Ze stellen dat ze al op de goede weg zijn om hun klanten te informeren, waardoor het niet nodig is om op te schalen. Bovendien zou het volgens die banken gaan om maximaal enkele tienduizenden klanten. De AFM spreekt van honderdduizenden, waardoor de toekomst zal moeten uitwijzen hoe het daadwerkelijk zit. Feit is dat klanten met een aflossingsvrije hypotheek er verstandig aan doen om na te denken over hun toekomstige situatie. In sommige gevallen zal het lastig blijken om de hypotheek te verlengen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van pensioen. Het inkomen is dan een stuk lager dan tijdens de werkzame periode, waardoor de hypotheek soms niet kan worden verlengd of opnieuw worden afgesloten.

Banken vrezen dat ze honderduizenden klanten met een aflossingsvrije hypotheek binnenkort actief zullen moeten benaderen. Het risico bestaat dat zij aan het eind van de looptijd te maken krijgen met betalingsproblemen. De banken moeten mogelijk veel mankracht inzetten, waardoor dit ten koste gaat van andere capaciteit.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.