Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Starter verder in de problemen door lagere maximale hypotheek

Starter verder in de problemen door lagere maximale hypotheek
19 jun 2017

70% kan geen eigen woning kopen

Op dit moment hebben veel starters al moeite om een eigen woning te kopen. Zij mogen maximaal 101% (2017) van de waarde van de woning financieren. Dat betekent dat ze de bijkomende kosten (koper) zelf dienen op te hoesten, net als kosten voor een eventuele verbouwing of afwerking van de woning en het meubilair. Het leidt ertoe dat starters langer dienen te sparen en meer eigen geld mee dienen te brengen. Uit berekeningen blijkt dat 70% van de huidige starters de aankoop van een eigen woning langer uit zal moeten stellen, als het mogelijk wordt om nog maximaal 90% van de waarde van een woning te lenen. Wat dat betreft zou het de woningmarkt behoorlijk op kunnen schudden, maar niet bepaald op een positieve manier.

Minder risico in de hypotheek

De overheid wil er met de lagere maximale hypotheek vooral voor zorgen dat hier niet veel risico mee gepaard gaat. Een lagere maximale hypotheek betekent minder risico voor de bank en de huizenkoper. Bij een eventuele gedwongen verkoop ontstaat er minder gemakkelijk een restschuld. Dat betekent dat huizenbezitters hun woning kunnen verkopen, zonder dat er een schuld over zal blijven. Dat betekent dat ze door een gedwongen verkoop niet in de financiële problemen komen. Hier staat tegenover dat veel starters de komende jaren geduld zullen moeten hebben en dat mensen die nu willen doorstromen het lastiger krijgen om hun woning te verkopen.

De maximale hypotheek gaat de afgelopen jaren steeds een beter verder omlaag, tot 100% van de woningwaarde in 2018. Er wordt gesproken over een verdere verlaging, bijvoorbeeld naar 90% of zelfs 80% van de waarde. Dit moet het risico in de hypotheek afbouwen, maar kan ertoe leiden dat een groot deel van de starters nog geen eigen woning kan kopen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.