Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Pensioenleeftijd van belang bij aflossingsvrije hypotheek

Pensioenleeftijd van belang bij aflossingsvrije hypotheek
20 jun 2017

Al vanaf 57 rekening houden met pensioen

Banken dienen er al 10 jaar voor het bereiken van de pensioenleeftijd rekening mee te houden dat het inkomen vanaf dat moment lager uitpakt. Iemand van wie de aflossingsvrije hypotheek over 5 jaar op 59-jarige leeftijd afloopt kan daardoor in de problemen komen. De bank dient dan alvast rekening te houden met de hoogte van het pensioeninkomen. Indien dat niet voldoende hoog is om de hypotheek te verlengen is het wellicht onmogelijk om in de woning te blijven wonen. Dat betekent dat huiseigenaren hun woning dan zullen moeten verkopen, omdat ze de hypotheek niet meer kunnen opbrengen. Dit valt alleen te voorkomen door in de tussentijd (flink) extra te gaan aflossen.

Geen recht meer op hypotheekrenteaftrek

Bovendien dienen mensen met een al langer lopende hypotheek er rekening mee te houden dat de hypotheekrenteaftrek niet meer onbeperkt beschikbaar is. Die geldt nog maximaal 30 jaar, sinds 2001. Dat betekent dat in 2031 de eerste mensen geen recht meer zullen hebben op die aftrek. Dat betekent dat de bruto lasten gelijk worden aan de netto lasten. Dat betekent in een aantal gevallen dat mensen te maken krijgen met flink hogere woonlasten, die ze niet zomaar op kunnen brengen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt om daar nu alvast rekening mee te houden en daarmee problemen in de toekomst te voorkomen.

Voor de crisis op de huizenmarkt was het heel gebruikelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Dat betekende lage maandlasten. Het gebrek aan gedane aflossingen kan het een risicovol product maken zodra de pensioenleeftijd in zicht komt. Het pensioen levert immers vaak minder inkomen op dan het werkzame leven.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.