Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Eindhoven en Amsterdam verkopen meeste woningen aan starters

Eindhoven en Amsterdam verkopen meeste woningen aan starters
26 jun 2017

Ook Almere, Utrecht en Nijmegen populair

In Amsterdam werd 47% van de woningen aan starters verkocht, in Eindhoven was dat zelfs 48%. Dit lijkt er onder andere mee te maken te hebben dat er veel studenten in de beide steden actief zijn. Zij zoeken daarna naar een woning in de stad, waar ze veel contacten hebben opgedaan en daarom graag blijven wonen. Dit lijkt ook het geval te zijn in Utrecht en Nijmegen. Het zijn beiden studentensteden die daardoor veel starters aantrekken. Almere lijkt vooral populair onder starters die het eerst in Amsterdam hebben geprobeerd, maar er daar helaas niet tussen zijn gekomen. Het valt verder op dat bijvoorbeeld Zaanstad en Haarlem populair zijn bij starters, net als bijvoorbeeld Enschede en Breda. Daar werden tussen de 35% en 40% van de woningen aan starters verkocht.

Bijna de helft van de woningen voor starters

Vorig jaar werd bijna de helft van alle verkochte woningen verkocht aan starters. Dat starters de laatste jaren moeilijk aan een eigen woning kunnen komen blijkt wat dat betreft nog niet meteen uit de cijfers. Feit is wel dat de hypotheekregels dit jaar weer een stukje strenger zijn en dat de woningen alleen maar duurder zijn geworden. Het is wat dat betreft goed mogelijk dat de cijfers er in 2017 toch net wat anders uit zullen zien. Wellicht dat de steden Eindhoven en Amsterdam dan nog altijd populair zijn, maar dat het percentage verkochte woningen aan starters een stukje lager zal liggen.

Eindhoven en Amsterdam blijken de steden die de meeste starters aantrekken en woningen voor hen beschikbaar hadden in 2016. Uit onderzoek van het Kadaster blijkt dat in die steden relatief veel woningen aan starters werden verkocht. Ook in Almere, Nijmegen en Utrecht wisten starters hun slag over het algemeen goed te slaan.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.