Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Omgekeerde hypotheek kan uitkomst bieden als pensioen

Omgekeerde hypotheek kan uitkomst bieden als pensioen
27 jun 2017

Regelgeving zit constructie in de weg

Dat stelt Robert Merton. Hij is hoogleraar economie en voormalig Nobelprijswinnaar. Hij stelt dat het de oplossing kan vormen voor de dreigende pensioentekorten die er ontstaan op het moment dat de bevolking vergrijst. Dat vormt zowel in Nederland als in diverse andere landen een gevaar. Een omgekeerde hypotheek is een lening waarbij de gepensioneerde een deel van de waarde van het huis kan verzilveren. Het is dan mogelijk om tot op hoge leeftijd te blijven wonen en zijn of haar levensstandaard op peil te houden. De nabestaanden krijgen vervolgens een call-optie op de woning. Dat betekent dat ze het ouderlijk huis voor het geleende bedrag plus de rente kunnen kopen om het in de familie te houden. Op dit moment maakt de regelgeving het nog lastig om een dergelijke constructie op te zetten.

Vermogensbeheerders en beleggers

Merton denkt dat de banken niet meteen staan te springen om dergelijke leningen te financieren. Dat zou leiden tot een te hoge Loan-to-Value ratio, waardoor het risico teveel zou oplopen. Vermogensbeheerders en andere beleggers zouden volgens hem echter wel interesse kunnen hebben. Om de dreigende pensioentekorten op te lossen zouden we hier daarom toch naar moeten kijken. Dat kan er dan voor zorgen dat ouderen ook op latere leeftijd kunnen blijven wonen naar hun huidige standaarden, zonder dat ze hun woning dienen te verlaten.

Het huidige hypotheekstelsel stelt aflossen binnen 30 jaar voor nieuwe hypotheken verplicht. Dat is prettig om de risico’s te drukken, maar betekent ook dat er minder geld beschikbaar is om bijvoorbeeld zelf extra pensioen op te bouwen. Een omgekeerde hypotheek zou dan uitkomst kunnen bieden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.