Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Twintiger heeft lager inkomen maar kan 1 op de 3 huizen op Funda kopen

Twintiger heeft lager inkomen maar kan 1 op de 3 huizen op Funda kopen
29 jun 2017

Last van de crisis De twintigers hebben veel last gehad van de crisis. Dat komt volgens het CBS onder andere omdat ze in slechte tijden langer door bleven leren en werk aannamen onder hun niveau. Ze hebben daardoor nu een ervaringsachterstand, die zich vertaalt in een gemiddeld lager inkomen. Toch betekent dit aan de andere kant niet dat ze helemaal geen huis meer kunnen kopen. Het klopt dat starters het moeilijker hebben gekregen de laatste jaren, maar het is nog niet bepaald onmogelijk om een woning te kopen. Uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld inkomen van deze groep hoog genoeg is om samen 1 op de 3 woningen op Funda te kunnen kopen. Dat betekent dat er voldoende keuze bestaat, al is dat in de meeste gevallen niet in de grote steden waar ze graag wonen.

Voldoende mogelijkheden op de huizenmarkt Wat dat betreft lijkt het erop dat de twintigers voldoende mogelijkheden hebben op de woningmarkt, mits ze niet in de grote steden willen wonen. Indien ze daar wel de voorkeur aan geven lijkt het belangrijk om nog iets langer door te blijven sparen en ondertussen snel meer ervaring op te doen. Dat betekent dat ook het inkomen omhoog kan, waardoor er weer meer mogelijkheden ontstaan. Ze hebben wat dat betreft een achterstand opgelopen en het zal een aantal jaren duren voordat ze die hebben ingelopen.

De twintiger lijkt de crisis niet bepaald goed te hebben verteerd. Het gemiddeld inkomen per jaar onder twintigers blijkt €23.100. Dat is €800 minder dan 10 jaar geleden. Er is wat dat betreft nog geen sprake van herstel, laat staan van groei ten opzichte van een periode die inmiddels ver achter ons ligt.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online