Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Verkopers van huizen hebben veel vertrouwen in de woningmarkt

Verkopers van huizen hebben veel vertrouwen in de woningmarkt
1 jul 2017

Nog niet eerder zo positief

Dat is de hoogste score die ING tot nu toe heeft gemeten. Daarnaast nam ook het algehele vertrouwen in de woningmarkt toe. Dat lijkt er vooral mee te maken te hebben dat veel mensen verwachten dat de rente nog wel een tijdje laag blijft. Bovendien hebben steeds minder huizenbezitters te maken met een woning die ‘onder water’ staat. De recente prijsstijgingen zorgen ervoor dat nog slechts 6% de hypotheek niet kan aflossen met de opbrengst van de woning. Bovendien lijkt een groot deel van de 40-plussers zelfs overwaarde in de woning te willen benutten om hun kinderen te helpen. Ruim een kwart wil het hun kinderen op die manier gemakkelijker maken om een eigen woning te kopen.

Kinderen steunen bij de aankoop van een huis

Die kinderen zijn vaak starter en hebben het op dit moment lastig om een eigen woning te kopen. Ze sparen hard en proberen een hypotheek te krijgen, maar komen niet zelden helaas nog altijd tekort. Indien ouders bij kunnen springen met een schenking van €50.000 of zelfs €100.000 is er over het algemeen veel meer mogelijk. Veel starters zijn afhankelijk van dergelijke schenkingen, indien ze in de stad of in de buurt daarvan een huis willen kopen. Het zijn de verkopers die op dit moment namelijk in de positie zitten om eisen te stellen en een hoge waarde voor hun woning te vragen.

Verkopers van huizen zitten in prettig vaarwater, nu de markt veel schaarste kent en de woningen snel verkocht worden. Uit onderzoek van ING blijkt dat verkopers van woningen nog niet eerder zo positief waren over de verkoop van hun huis. De index scoort op dit moment 67 punten, terwijl die eind 2016 nog op 54 punten stond.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.