Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Duitse woningmarkt heeft veel last van ontvolking

Duitse woningmarkt heeft veel last van ontvolking
3 jul 2017

Dramatische afname van de bevolking De komende 40 jaar zal de bevolking in Duitsland met 8 - 13 miljoen mensen afnemen. Dat betekent dat er veel minder woningen nodig zijn dan op dit moment het geval is. Met name in de kleine plaatsen zal het lastig zijn om de woningen aan de man te brengen. Dat betekent dat deze leeg komen te staan, terwijl de prijzen in de steden juist nog oplopen. De woningmarkt is daardoor steeds meer scheef verdeeld. Met name mensen uit de kleinere plaatsen hebben grote moeite om een woning in de stad te kopen. Ze kunnen hun huidige woning niet voor een hoge prijs verkopen, terwijl ze aan de andere kant wel de hoofdprijs betalen. Dit leidt ertoe dat niet iedereen de kans heeft om naar de stad te trekken, terwijl daar wel veel behoefte aan bestaat.

Steden zijn de grote winnaars De steden zijn wat dat betreft de grote winnaars, zoals dat in Nederland ook in mindere mate het geval is. Ook hier zijn de verschillen tussen steden en de kleinere plaatsen steeds groter. De steden kunnen rekenen op hoge prijzen voor de woningen, vanwege een hoge vraag om daar te kunnen komen wonen. De kleinere plaatsen in Nederland hebben het net als de gebieden buiten de Randstad een stuk lastiger. Er is daar minder vraag naar woningen, waardoor de prijzen daarvan ook lager liggen. Het gevolg is een scheve verhouding tussen de waarde van huizen in de grote steden in de Randstad en de plaatsen daarbuiten.

De Duitse woningmarkt heeft in een aantal gebieden te maken met ontvolking. De bevolkingsaantallen over de gehele linie nemen af en de steden winnen aan populariteit. Dat betekent dat er in de kleinere plaatsen veel woningen leeg komen te staan. De prijzen nemen daar af, waardoor de woningmarkt een enorm scheve verhouding laat zien.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.