Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Bijna 1 op de 5 koopt huis zonder hypotheek

Bijna 1 op de 5 koopt huis zonder hypotheek
4 jul 2017

Eigenaren van meerdere woningen

Uit de gegevens blijkt verder dat het vooral gaat om eigenaren van meerdere woningen. Zij bezitten vaak al een huis en kopen er een tweede bij of bezitten zelfs al meerdere woningen. Het lijkt er wat dat betreft op dat ze de woning gebruiken als investering. Bovendien valt het op dat de helft van de 70-plussers die een huis koopt daar geen hypotheek voor nodig heeft. Zij hebben vaak veel overwaarde opgebouwd in hun huidige woning, waardoor ze gemakkelijker kunnen verhuizen. Vooral op het moment dat mensen kleiner gaan wonen is het eenvoudig om de woning zonder hypotheek of slechts met een heel kleine hypotheek te financieren.

Starters hebben moeite met hypotheek

Dat staat helaas in schril contrast met starters, die aan de andere kant al moeite hebben om een huis te kopen met een hypotheek. Ze moeten veel moeite doen om een voldoende grote lening bij een van de geldverstrekkers te krijgen. Ze hebben over het algemeen eigen middelen, maar net voldoende om de kosten koper te voldoen en hier en daar wat aan de inrichting te veranderen. Een huis kopen zonder hypotheek zit er voor hen over het algemeen niet in. Er is wat dat betreft sprake van een duidelijke tweedeling op de woningmarkt, waarbij de kansen niet gelijk verdeeld lijken.

In 2016 werd 17% van de huizen aangekocht zonder hypotheek. Dit blijkt uit gegevens van het Kadaster. Het is een opvallende trend, juist omdat met name starters het moeilijk hebben om een eigen huis te kopen. Er lijken groepen te bestaan op de particuliere markt die daar veel minder last van hebben.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online