Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Twee nieuwe hypotheken bieden oplossingen voor ouderen

Twee nieuwe hypotheken bieden oplossingen voor ouderen
13 jul 2017

Verzilveren of kleiner wonen

Ouderen met een hypotheek kunnen tegen verschillende problemen aanlopen. In sommige gevallen kunnen ze al vanaf 57 jaar en 3 maanden niet zomaar meer een nieuwe hypotheek afsluiten of kunnen ze de huidige hypotheek niet verlengen. Het is dan van belang om andere oplossingen te zoeken, bijvoorbeeld om het beschikbare kapitaal in het huis daadwerkelijk te kunnen benutten. Het geld zit in de stenen. Ouderen kunnen het geld verzilveren door opnieuw een hypotheek aan te gaan. Daarnaast kunnen ze kleiner gaan wonen. In het eerste geval is er sprake van een ‘Verzilver Hypotheek’, die weer terug is van weggeweest. Aan de andere kant komen er hypotheken beschikbaar voor ouderen die kleiner willen gaan wonen. Een deel van de hypotheek wordt dan getoetst op de werkelijke last, waardoor het mogelijk is om meer te lenen.

Oplossing voor ouderen

De oplossingen zijn interessant voor ouderen. Op het moment dat hun inkomen daalt en het pensioen onvoldoende opvang biedt kan het huis een interessante extra bron van inkomsten zijn. Tenminste, als zij opnieuw een hypotheek kunnen krijgen. Dat lukt vaak door kleiner te gaan wonen of het afgeloste deel van het huis opnieuw te belenen. Met de nieuwe hypotheekvormen hoeven de ouderen niet langer een hoog inkomen te overleggen om in aanmerking te komen. Dit kan voor met name mensen boven de 57 jaar en 3 maanden een uitkomst zijn, op het moment dat ze de waarde in hun huis willen benutten voor andere uitgaven.

Ouderen met een huis waarvan ze de hypotheek (grotendeels) hebben afbetaald zijn op papier steenrijk. In de praktijk valt dat vaak echter flink tegen, omdat ze het geld niet kunnen gebruiken. Met een paar nieuwe hypotheekvormen moet daar verandering in komen. De oplossingen zijn vooral interessant voor hypotheeknemers boven de 57 jaar.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.