Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheek oversluiten voordat de rente stijgt: verstandig?

Hypotheek oversluiten voordat de rente stijgt: verstandig?
15 jul 2017

Rente loopt weer licht op

De rente loopt weer licht op en het is de verwachting dat dit de komende tijd nog wel even door zal gaan. Dat heeft onder andere te maken met de rollen die De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank spelen. Zij hebben de afgelopen jaren veel geld in de economie gepompt, om ervoor te zorgen dat die er weer bovenop zou komen. Dat begint inmiddels goed te lukken, waardoor de maatregelen wat kunnen worden geminderd. Dit betekent concreet dat er minder geld in omloop wordt gebracht. Het wordt interessanter om het geld aan te houden, waardoor de vraag toeneemt en de rente stijgt. Daardoor worden hypotheken duurder en neemt het voordeel van oversluiten steeds een beetje af. Het is wat dat betreft verstandig om nu alsnog over te sluiten.

Oversluiten voor een lagere rente

Het oversluiten van de hypotheek kan verschillende voordelen bieden, waarvan een lagere rente een van de meest belangrijke is. Op die manier kunnen hypotheeknemers er eenvoudig voor zorgen dat hun maandlasten dalen. Hier staat aan de andere kant tegenover dat er waarschijnlijk sprake zal zijn van een boeterente. Dit is een boete die de bank berekent, voor het tussentijds opzeggen van het bestaande hypotheekcontract. Een hypotheekadviseur kan berekenen wat de boete bedraagt en welk rentevoordeel dit oplevert. Aan de hand van die berekening is het mogelijk om na te gaan of dit een verstandige keuze vormt.

De hypotheekrente staat nog altijd historisch laag, maar lijkt het dieptepunt voorbij te zijn. De laatste tijd begint de rente weer licht op te lopen. Mensen die al een hypotheek hebben en daarvoor nog een hoge rente betalen kunnen er nu voor kiezen om die alsnog over te sluiten. Is dat op dit moment een verstandig idee?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.