Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Concurrentie heeft hypotheek stuk goedkoper gemaakt

Concurrentie heeft hypotheek stuk goedkoper gemaakt
24 jul 2017

Geen melkkoe meer

Jaren geleden betaalden Nederlandse huishoudens tot wel duizenden euro’s per jaar teveel voor hun hypotheek. Die tijd lijkt voorbij te zijn. Dat ligt grotendeels aan de historisch lage rente op de kapitaalmarkten. Toch hebben we het ook te danken aan de toegenomen concurrentie. De grootbanken zijn allang niet meer de enige aanbieders. Sterker nog, ING, ABN en de Rabobank hebben een marktaandeel dat stukken kleiner is dan een aantal jaren geleden. Met name pensioenfondsen en buitenlandse investeerders hebben meer kapitaal beschikbaar gemaakt voor de hypotheken in Nederland.

Beperkte overwinst op hypotheken

Uit berekeningen en analyses blijkt dat de overwinst op hypotheken in 2012 een stuk hoger lag dan nu het geval is. De Vereniging Eigen Huis ontwikkelde samen met Amsterdams hoogleraar economie Maarten Pieter Schinkel de Rentebarometer. Die wordt nu afgeschaft, naar het schijnt omdat de overwinsten zijn verdwenen. In 2013 was er nog sprake van een volle procentpunt aan overwinst. Inmiddels is de overwinst praktisch verdampt, waardoor consumenten een eerlijke prijs betalen voor hun hypotheek. Volgens de vereniging betekent dit overigens niet dat de organisatie de markt niet in de gaten blijft houden. Er is nu voldoende geld en concurrentie beschikbaar, maar dat kan in de toekomst weer veranderen. Het is daarom belangrijk om kritisch te blijven op de ontwikkelingen op zowel de woning- als hypotheekmarkt.

De hypotheek was jarenlang een prettige melkkoe voor geldverstrekkers. Tenminste, dat vonden verschillende brancheorganisaties. En ook Zembla maakte in 2012 een documentaire met de titel ‘Uw hypotheek als melkkoe’. Inmiddels is de situatie behoorlijk veranderd, dankzij de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online