Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Execution-only hypotheek blijkt nauwelijks voordeliger dan met hypotheekadvies

Execution-only hypotheek blijkt nauwelijks voordeliger dan met hypotheekadvies
20 jul 2017

Onderzoek door MoneyView

MoneyView deed onderzoek naar alle verschillende kosten die er komen kijken bij een hypotheek. Het ging om het advies, de bemiddeling en de kosten voor de distributie. De totale kosten van de hypotheek werden meegenomen om na te kunnen gaan of een hypotheek onder advies daadwerkelijk voordeliger is. Dit bleek het geval, al is het verschil een stuk kleiner dan veel mensen denken. Tijdens het onderzoek werd er twee keer gebruik gemaakt van een hypotheek met NHG en twee keer een hypotheek op basis van 101% van de marktwaarde, steeds met 10 jaar en 20 jaar vast voor de hypotheekrente. De verschillen bedragen €92 - €384. Wat dat betreft is er sprake van enig voordeel, maar is dat niet zo groot als het bedrag ter waarde van het hypotheekadvies.

Concurrentie op de hypotheekmarkt

Volgens MoneyView heeft dat er vooral mee te maken dat het assortiment een stuk breder is geworden. Er is sprake van meer concurrentie, waardoor de verschillende hypotheekverstrekkers elkaar beter in de gaten houden en ook de tarieven lager liggen. Op het moment dat de advieskosten bij execution-only ontbreken blijken de kosten voor de bemiddeling en de distributie over het algemeen wat hoger te liggen. Op die manier valt het verschil lager uit dan op voorhand werd verwacht. Het geeft aan dat de hypotheek met advies niet automatisch een (veel) duurdere keuze blijkt. Bovendien kan het advies op de langere termijn interessante besparingen opleveren.

De execution-only hypotheek biedt slechts een ‘uiterst klein’ financieel voordeel ten opzichte van een hypotheek met advies. Dat stelt MoneyView op basis van onderzoek. In vier cases was er over de eerste rentevaste periode van de looptijd sprake van een voordeel van maximaal €384. Op het totale hypotheekbedrag is dat te verwaarlozen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.