Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Makelaars waarschuwen voor droogkoken van de woningmarkt

Makelaars waarschuwen voor droogkoken van de woningmarkt
18 jul 2017

Daling van het aantal verkochte woningen

Het aantal verkochte woningen nam het afgelopen kwartaal voor het eerst in 4 jaar tijd niet meer toe. Met name in Amsterdam is er sprake van een "drooggekookte" woningmarkt. Die is eerst flink oververhit geraakt, waardoor er nu haast geen woningen meer te krijgen zijn. NVM-makelaars in Nederland zagen het aantal transacties met 0,8% afnemen. Die daling is beperkt, maar lijkt een grotere trend in te luiden. In de vorige 15 kwartalen was er namelijk steeds sprake van groei. Er werden meer en meer woningen verkocht. De prijzen liepen op en er waren voldoende woningen beschikbaar. Die situatie lijkt nu te veranderen. Het aantal beschikbare woningen is nog een stuk kleiner geworden, waardoor het voor kopers nog lastiger wordt om hun slag te slaan.

Flinke stijging van de prijzen zijn belangrijk signaal

Vooral de combinatie van stijgende prijzen en een afnemend aantal transacties is zorgwekkend. Dat wijst op een grote mate van schaarste. Hierdoor is het voor kopers lastig om een woning te vinden. Ondertussen kunnen veel mensen die hun woning willen verkopen niet doorstromen, omdat ze aan de andere kant geen woning kunnen vinden. Dat betekent dat de woningmarkt als geheel weer kan vertragen of zelfs tot stilstand kan gaan komen. Dit keer gaat het immers niet om vertrouwen, zoals tijdens de crisis. Het gaat om een fysiek beperkt aanbod. Het zal nog minstens een paar jaar duren voordat er voldoende nieuwe woningen zijn bijgebouwd.

Woningen worden nog altijd duurder, terwijl het aantal verkopen afneemt. Dat is een bijzondere situatie, die er volgens makelaars op duidt dat de markt droogkookt. Het aantal verkopen neemt af, omdat er simpelweg niet genoeg woningen beschikbaar zijn. Dat kan op termijn tot aanzienlijke problemen leiden, indien gemeenten niet snel meer woningen bijbouwen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online