Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Er gaan stemmen op voor 40 jaar looptijd van de hypotheek

Er gaan stemmen op voor 40 jaar looptijd van de hypotheek
29 jul 2017

Lagere maandlasten dankzij langere looptijd

Volgens onder andere Gert Vasse is de looptijd van 30 jaar volledig achterhaald. Hij is directeur van fintech- en consultancybedrijf Yellowtail. Hij pleit voor een looptijd van 40 jaar. “Iemand van 25 jaar die zijn eerste huis koopt en misschien wel tot zijn 70ste moet werken, zou een looptijd van 40 jaar prima passen”, zegt Vasse. Het grote voordeel daarvan zou zijn dat de maandlasten omlaag kunnen, omdat er meer tijd is om de hypotheek af te lossen. Sinds het verplicht is geworden om nieuwe hypotheken in maximaal 30 jaar af te lossen zijn de maandlasten immers flink opgelopen. Door de looptijd uit te smeren over 40 jaar kunnen de maandlasten weer wat omlaag, waardoor meer mensen de kans krijgen om een eigen woning te kopen.

Langer werken met een langere looptijd

Nu de huidige generatie waarschijnlijk tot de leeftijd van 70 moet doorwerken is het zelfs bij een eerste hypotheek bij 30 jaar nog geen probleem om een looptijd van 40 jaar te hanteren. Het hele werkzame leven is dan beschikbaar om de betalingen voor de hypotheek te doen. Volgens onder andere Vasse wordt het tijd dat we de hypotheken weer aanpassen aan de manier waarop we werkzaam zijn. De 30 jaar is nog een restant van een periode waarin de carrière van de werkende man of vrouw er heel anders uitzag dan nu het geval is.

De huidige looptijd van een hypotheek bedraagt standaard 30 jaar. Dat was vanuit het verleden prettig, omdat veel mensen tussen hun 30e en 35e een eigen huis kochten. Ze werkten dan tot ze 65 jaar waren, waardoor ze net voor het pensioen hun hypotheek konden afbetalen. Inmiddels liggen de verhoudingen heel anders, maar staat de 30 jaar nog als een huis.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.