Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Negen aardbevingsgemeenten hebben weer wat meer vertrouwen in woningmarkt

Negen aardbevingsgemeenten hebben weer wat meer vertrouwen in woningmarkt
31 jul 2017

Vooral jongeren en huurders zijn positief

Het valt op dat vooral jongeren en huurders positief zijn. In totaal ziet 49% van de mensen in de gebieden het als een goed moment om een huis te kopen. Dat is een stuk meer dan een paar jaar geleden. Onder jongeren en huurders is het positivisme nog groter. In Appingedam, Bedum, Delfzijl, De Marne, Eemsmond, Loppersum. Slochteren, Ten Boer en Winsum hebben zij het idee dat dit een goed moment is om de stap te zetten en er daarmee voor te zorgen dat ze hun eigen woning bezitten. Met name ouderen hebben het een stuk minder goed voor elkaar, omdat zij de huizen al bezitten. Die moeten ze vaak met verlies verkopen, waardoor zij de rekening betalen voor het gedaalde vertrouwen in de vorige jaren.

Garantieregeling en hulp voor verkopers

De autoriteiten willen zich dan ook graag richten op de verkopers die moeite hebben om voor een goede prijs van hun woning af te komen. Er zou bijvoorbeeld een garantieregeling moeten komen, voor de situaties waarin het niet lukt om de woning voor een goed bod te verkopen. Daarnaast zouden verkopers hulp moeten krijgen om hun woning op de juiste manier te presenteren en er daarmee voor te zorgen dat die beter in de markt komt te liggen. Of dergelijke initiatieven er daadwerkelijk gaan komen valt te bezien, maar feit is dat de ontwikkelingen er de goede kant op gaan.

Met de aardbevingen in Groningen en andere gebieden in Nederland stortte er niet alleen letterlijk huizen in. Ook het vertrouwen in de woningmarkt in die gebieden kreeg een enorme dreun. Uit onderzoek van de TU Delft blijkt dat het vertrouwen in de woningmarkt er nu hoger ligt dan in niet-aardbevingsgebieden in Groningen en omgeving.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online