Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Lagere boeterente niet met terugwerkende kracht beschikbaar

Lagere boeterente niet met terugwerkende kracht beschikbaar
1 aug 2017

Uitspraak voor nieuwe gevallen

De uitspraak van het Kifid is heel duidelijk: de nieuwe regels gelden alleen voor nieuwe gevallen. Het klopt dat banken jarenlang teveel kosten hebben berekend, maar dat betekent niet dat ze die volledig terug moeten betalen. In plaats daarvan moeten ze er vanaf nu voor zorgen dat de berekeningen wel kloppen. Dat is opvallend en een streep door de rekening van veel gedupeerden. Onder andere via verschillende organisaties die klachten bundelen dachten ze sterk te staan. Dat lijkt nu wel mee te vallen. Dit kan voor de banken grote problemen voorkomen, omdat ze anders veel klanten hadden moeten compenseren voor de bedragen die ze in rekening hebben gebracht.

Na het Kifid naar de rechter

Het is niet mogelijk om tegen een uitspraak door het Kifid in beroep te gaan. Dat betekent in de praktijk dat de mensen met een te hoge boeterente uit het verleden zich daarbij neer zullen moeten leggen. Tenminste, indien ze besluiten om het bij het Kifid te houden. Indien ze in plaats daarvan naar de rechter gaan bestaan er wel degelijk mogelijkheden. Het is niet bekent of er inderdaad een gang naar de rechter overwogen wordt. De kans bestaat dan uiteraard dat die wel tot een andere uitspraak komt, waardoor de banken voorlopig nog even met een onzekere situatie zitten.

De nieuwe regels met betrekking tot de boeterente gelden alleen voor nieuwe gevallen. En dus niet met terugwerkende kracht voor iedereen die eventueel teveel boeterente heeft betaald aan de bank. Dat stelt het Kifid in een uitspraak. Het betekent een streep door de rekening voor veel mensen die dachten een meevaller te kunnen incasseren.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.