Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Aftrek vanwege geen of kleine eigenwoningschuld is niet nieuw

Aftrek vanwege geen of kleine eigenwoningschuld is niet nieuw
3 aug 2017

De Wet Hillen

De hypotheekrenteaftrek bestaat al 125 jaar en is daarmee inmiddels een instituut in Nederland. Daar is sinds 2005 de compensatie voor het eigenwoningforfait bijgekomen. We spreken van de Wet Hillen, omdat hij het was die de wet indiende. Hij stelde voor dat woningeigenaren met een zeer kleine of helemaal geen hypotheekschuld meer het eigenwoningforfait niet hoeven te betalen. Op die manier wordt voorkomen dat ze belasting over hun woning betalen, terwijl ze aan de andere kant geen kans hebben om rente af te trekken. De aftrekpost is wat dat betreft bepaald niet nieuw. Toch hebben veel mensen het idee dat ze er ineens een nieuwe aftrekpost bij hebben gekregen.

Belasting tegenover het voordeel

Het eigenwoningforfait is in het leven geroepen tegenover de hypotheekrenteaftrek. Op die manier kwam er een belasting voor bezitters van een eigen woning bij, omdat ze aan de andere kant (veel) voordeel kunnen genieten. Zodra er niet of nauwelijks meer hypotheekschuld over is kan dit betekenen dat de belasting hoger uitpakt dan wat het voordeel oplevert. Dat is niet de bedoeling, vandaar dat hier een extra aftrekpost voor in het leven geroepen is. Dat gebeurde al in 2005. Sindsdien is het niet meer nodig om het eigenwoningforfait te betalen indien de kosten dan hoger uitvallen dan het voordeel aan hypotheekrenteaftrek. Overigens wordt die aftrek steeds een beetje verder afgebouwd, waardoor het eigenwoningforfait daar sneller overheen zal gaan en meer mensen voor deze aftrekpost in aanmerking zullen komen.

Woningeigenaren kunnen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek, mits ze een hypotheek hebben en daar rente over betalen. Indien de hypotheek (zeer) klein wordt komt daar een ander voordeel bij. Ze hoeven dan geen eigenwoningfortait meer te betalen. De laatste tijd komen veel mensen erachter dat dit voordeel beschikbaar is. Terwijl de regeling al heel oud is.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.