Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Big data voor banken kan nadelig uitpakken voor woningkopers

Big data voor banken kan nadelig uitpakken voor woningkopers
8 aug 2017

Big data bij hypotheekverstrekking

Big data biedt een aantal voordelen, bijvoorbeeld om de rotte appels op voorhand te voorspellen. Dit betekent aan de andere kant echter ook dat er sprake zal zijn van false-positives. Dit betekent dat de big data aangeeft dat een bepaalde consument beter geen hypotheek kan krijgen, terwijl dit in de praktijk wellicht prima mogelijk zou kunnen zijn. De big data helpt problemen te voorspellen bij grote zakelijke transacties en verbanden. Op individueel niveau zouden enkele uitschieters voor problemen kunnen zorgen. Specialisten waarschuwen op dit moment dat big data voor banken de woningkoper in de toekomst in de weg zou kunnen zitten.

Slechte ontwikkeling voor woningkopers

Dit hangt vooral samen met de verhitting van de woningmarkt op dit moment. Er is sprake van een tekort aan woningen, waardoor consumenten een hogere prijs bieden om een woning te kunnen kopen. Dat betekent aan de andere kant dat het risico toeneemt, waardoor de gegevens van de banken eerder aangeven dat er mogelijk wat aan de hand is. De big data voor banken kan hen wat dat betreft helpen om betere afwegingen te maken, maar kan ook consumenten in de weg zitten. Het lijkt er daarom op dat de big data een vervelend neveneffect zal hebben, namelijk dat er een paar uitschieters zullen zijn die consumenten in de weg kunnen zitten.

Banken zoeken doorlopend naar mogelijkheden om het risico van hun producten beter in te schatten. Met big data komt er een schat aan nieuwe informatie beschikbaar. De inzet daarvan kan banken helpen, maar tegelijkertijd woningkopers duperen. Specialisten vrezen dat consumenten hier in de toekomst last van kunnen gaan krijgen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.