Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Verpande beleggings- of spaarhypotheek leidt onterecht tot restschuld

Verpande beleggings- of spaarhypotheek leidt onterecht tot restschuld
10 aug 2017

Handtekening voor restschuld

In specifieke gevallen wilden banken pas meewerken nadat de rechtsbijstandsverzekering door de consument werd ingeschakeld. Er ontstond een juridisch conflict, om voor elkaar te krijgen dat de consument de hypotheek kon oversluiten naar een ander product of een andere bank. Er is volgens de banken dan sprake van coulance, al ervaren consumenten dat in een aantal gevallen heel anders. Zij spreken van handtekeningen die ze moeten zetten om een restschuld te accepteren. Terwijl er ondertussen sprake is van overwaarde op de woning, al zit die vast in het hypotheekproduct. Op die manier ontstaat er een vreemde situatie, die vooral te maken heeft met gegevens op papier. De banken zouden daar meer flexibel mee kunnen omgaan, om bij consumenten veel zorgen weg te nemen over de hypotheek en het oversluiten daarvan.

Banken passen beleid aan

De banken hebben aangegeven dat het niet de bedoeling kan zijn dat consumenten hier problemen mee ondervinden. Ondertussen hebben ze naar eigen zeggen te maken met regels en de voorwaarden van de producten, waardoor het niet zomaar mogelijk is om alles om te gooien. Ondertussen werken ze wel aan oplossingen om het beter te stroomlijnen. Op die manier willen ze graag handelen in lijn met de richtlijnen van de AFM en op een manier die consumenten waarderen. Het lijkt erop dat het vooral een kwestie van tijd is totdat het gemakkelijker wordt om ook dit type hypotheken te kunnen oversluiten.

De verpande beleggings- of spaarhypotheek levert steeds vaker problemen op voor consumenten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.