Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningmarkt heeft last van gebrek aan nieuwbouw

Woningmarkt heeft last van gebrek aan nieuwbouw
14 aug 2017

Aantal verkochte woningen neemt af

Uit gegevens van het Expertisecentrum van het OTB blijkt dat het aantal te koop staande woningen snel afneemt. In lijn daarmee daalt ook het aantal verkochte woningen. Dat heeft, anders dan tijdens de crisis, niet te maken met afgenomen vraag. Het ligt juist aan het beperkte aanbod op dit moment. Het aantal door de NVM geregistreerde verkochte woningen bedroeg in het tweede kwartaal bijvoorbeeld ‘slechts’ 42.600. Dat is iets minder dan twee jaar geleden, toen de woningmarkt zich pas aan het herstellen was. Het lijkt aan te geven dat er eigenlijk te weinig woningen beschikbaar zijn. Veel mensen willen wel graag een eigen woning kopen, maar hebben daar op dit moment door verschillende redenen niet de kans voor.

Te weinig nieuwbouw voor vraag

Met name het aantal verkochte nieuwbouwwoningen heeft de afgelopen jaren een stijging laten zien. Dat geeft aan dat er veel vraag is naar dit type woningen. Het is daarom des te lastiger dat er de komende tijd relatief weinig nieuwbouwwoningen gebouwd zullen worden. Het aantal nieuw aangeboden woningen per kwartaal ligt op dit moment lager dan 8.000, waardoor er veel te weinig aanbod beschikbaar is om aan de vraag te kunnen voldoen. Het is onder andere aan de gemeenten om de komende tijd flink meer bouwprojecten toe te laten, zodat het mogelijk wordt om het aanbod in lijn te brengen met de vraag op dit moment.

De nieuwbouwproductie voor woningen ligt te laag. De Monitor Koopwoningmarkt laat zien dat er te weinig nieuwe woningen worden gebouwd.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.