Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

De woningmarkt is als een rollercoaster

De woningmarkt is als een rollercoaster
19 aug 2017

Dieptepunt tijdens de crisis

Tijdens de economische crisis was er sprake van een enorm dieptepunt. Er stonden veel woningen te koop, niet zelden langer dan een jaar. Verkopers probeerden eerst hun eigen woning te verkopen, voordat ze op zoek gingen naar een andere. Het was als koper gemakkelijk om te onderhandelen over de prijs, omdat verkopers er bijna niet vanaf konden komen. De woningmarkt liet dalende prijzen zien, waardoor het vooral voor kopers een aantrekkelijke markt was. De verkoop leek bijna tot stilstand te komen, totdat de hypotheekrente daalde en het vertrouwen in de markt weer toenam. Toen bleek er sprake van een totale ommekeer, om een markt te creëren die vooral interessant is voor de verkopende partij.

Totaal de andere kant op

Sinds ruim een jaar ziet de woningmarkt er namelijk totaal anders uit. Het zijn de verkopers die nu voordeel hebben, omdat er weinig aanbod beschikbaar is. Kopers bieden tegen elkaar op om een woning te kunnen kopen. Zowel in de Randstad als in de grote steden daarbuiten. Dat betekent dat de prijzen weer oplopen. Verkopers kopen eerst een andere woning en bieden dan hun eigen woning pas aan. Wat dat betreft is de woningmarkt zoals een rollercoaster veranderd. In een paar jaar tijd is de markt 180 graden gedraaid. Het geeft goed aan hoe een markt waarvan we vooral de stabiliteit waarderen zich toch met behoorlijke grillen kan ontwikkelen.

De woningmarkt lijkt de laatste jaren wel een heftige rollercoaster. Het lijkt lastig te voorspellen welke kant de ontwikkelingen opgaan.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.