Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Arme starters hebben last van rijke soortgenoten in Amsterdam

Arme starters hebben last van rijke soortgenoten in Amsterdam
21 aug 2017

Rijke starters kunnen gemakkelijk overbieden

De woningmarkt in met name Amsterdam is behoorlijk oververhit geraakt. Starters moeten er hoge bedragen bieden om in aanmerking te kunnen komen voor een woning. Het zijn met name de rijke starters en kopers met rijke ouders die de kans hebben om een woning te kopen. Zij kunnen relatief hoge bedragen bieden, niet zelden flink boven de vraagprijs. Dat betekent dat anderen in de markt meer moeite hebben om een eigen woning te kopen. Vooral in de hoofdstad blijkt het lastig om een eigen woning te kopen, als daar geen grote bedragen voor beschikbaar zijn. Het aanbod is klein, terwijl de vraag aan de andere kant enorm is. Met name daarom kiezen veel lage en middeninkomens ervoor om hun heil elders in het land te zoeken.

Lage en middeninkomens de dupe

De lage en middeninkomens zijn de dupe van de hoge bedragen die rijke starters kunnen bieden. Zij gebruiken daarvoor niet zelden het geld van hun ouders. Aan de andere kant zijn er ook rijke starters bij die er als tweeverdieners in slagen om een hoog bedrag op tafel te leggen. De dubbele inkomens maken een hogere hypotheek mogelijk. Toch is het vaak eigen geld dat de doorslag geeft. Dit maakt het namelijk mogelijk om boven de marktwaarde te bieden. Een hypotheek is immers beschikbaar voor maximaal 101% van de marktwaarde van een woning, waardoor lage en middeninkomens daar vaak tot beperkt zijn.

Arme(re) starters kunnen steeds lastiger een huis kopen in Amsterdam. Rijke starters overbluffen deze groep, door hogere bedragen op tafel te leggen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.