Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheek zonder advies vaak minder voordelig dan gedacht

Hypotheek zonder advies vaak minder voordelig dan gedacht
22 aug 2017

Provisie in plaats van advieskosten

De Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH) erkent dat er de laatste tijd meer aanbieders van hypotheken zonder advies bij zijn gekomen. Het klopt volgens de stichting dat klanten op die manier de mogelijkheid hebben om de advieskosten te besparen. In de praktijk berekenen de aanbieders hiervan echter een hogere provisie voor het afsluiten van de hypotheek. De besparing gaat daar voor een gedeelte aan verloren. Bovendien lopen klanten het risico dat ze een belangrijke afweging of mogelijkheid over het hoofd zien. Een hypotheekrente die daardoor 0,1 procent per jaar hoger uitvalt kan bij een hypotheek van €250.000 en een looptijd van 30 jaar zomaar €3.750 aan extra kosten betekenen.

Voordelen op de lange termijn

De voordelen van het hypotheekadvies gelden vooral voor de lange(re) termijn, waardoor die voor de klant niet altijd meteen zichtbaar zijn. Dat betekent aan de andere kant echter niet dat die voordelen ontbreken. Het is volgens de stichting daarom wel degelijk verstandig om advies in te winnen. De kosten zijn in eerste instantie wat hoger, al valt dat door de lagere provisie over het algemeen behoorlijk mee. Bovendien voorkomen klanten daarmee dat ze belangrijke zaken over de hypotheek over het hoofd zien. De hypotheek is een financieel complex product, waardoor het verstandig is om die samen met een specialist af te sluiten, in de vorm van een onafhankelijk adviseur.

De hypotheek zonder advies klinkt als een interessante optie. Op de lange termijn blijkt de hypotheek zonder advies vaak toch niet zo aantrekkelijk.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.