Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Prijzen koopwoningen stijgen iets minder hard

Prijzen koopwoningen stijgen iets minder hard
28 aug 2017

Nog lager dan de piek in 2008

De prijzen nemen al een aantal jaren flink toe. Dat betekent echter nog niet dat we te maken hebben met recordprijzen op de woningmarkt. Ten opzichte van de piek in 2008 net voor de crisis zijn woningen nog altijd minder duur. Destijds waren woningen nog 6,1 procent duurder dan op dit moment het geval is. Ten opzichte van het dal in 2013 zijn woningen echter wel alweer 19,5 procent duurder geworden. Wat dat betreft is er sprake van een duidelijke stijging, maar zijn we nog niet terug op het niveau van voor de crisis. De woningen hebben op dit moment een waarde die we kunnen vergelijken met die uit de periode van januari 2007. Gezien de afvlakking is het de vraag of de waarde snel op het hoogtepunt van voor de crisis uit zal komen.

Aantal verkochte woningen wel toegenomen

Ondanks de afnemende stijging van de prijs van woningen neem het aantal verkopen nog wel altijd toe. Uit de gegevens van het Kadaster blijkt bijvoorbeeld dat er in juli 19.979 woningen verkocht werden. In de eerste 7 maanden van dit jaar waren dat er al 134.260. Dat is bijna 20 procent meer dan in dezelfde periode in 2016. Het geeft goed aan dat er veel woningen verkocht worden, maar dat de snelle stijgingen van de prijs er uit lijken te zijn. Uiteraard is er wel sprake van verschillen tussen de diverse regio’s in Nederland.

Koopwoningen waren in juli van dit jaar gemiddeld 7,6 procent duurder dan in die maand een jaar eerder. Dat is een forse stijging.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online