Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningmarkt heeft teveel regels om verder te kunnen groeien

Woningmarkt heeft teveel regels om verder te kunnen groeien
2 sep 2017

Te weinig vrijheid voor banken

De analisten geven aan dat er met name voor de banken teveel regels zijn gaan gelden. Ze moeten zich houden aan strenge normen met betrekking tot het inkomen en mogen vanaf 2018 niet meer dan 100 procent van de waarde van de woning financieren. Dat zijn restricties die ervoor zorgen dat met name starters moeite hebben om een eigen huis te kopen, terwijl ze daar wel de middelen voor lijken te hebben. De regels die zijn opgesteld sinds de crisis van een aantal jaren geleden zitten ons in de weg nu het weer beter gaat. Het zou wat dat betreft beter zijn om de bureaucratie zoveel mogelijk weg te halen en de banken weer zelf kritisch te laten kijken naar wat er mogelijk is.

Overbodige voorzichtigheid

Volgens de banken zijn ze op dit moment teveel gebonden aan regels, waardoor ze niet meer de mogelijkheid hebben om zelf hun afwegingen te maken. Ze waarderen het feit dat we voorzichtiger zijn geworden, maar zitten daar nu niet zelden mee in de knel. Zo is het inmiddels verplicht om de hypotheek vanaf het begin meteen te gaan aflossen. Tegelijkertijd ligt de maximale hypotheek een stuk lager dan voorheen. Het zijn beiden maatregelen om te voorkomen dat er een restschuld ontstaat. De beide maatregelen samen leiden echter tot hypotheken die stukken duurder zijn dan bijvoorbeeld 10 - 20 jaar geleden, waardoor de groei in delen van het land onnodig laag is.

De woningmarkt is verstrikt geraakt in een web van regels. Analisten menen dat daarmee de groei nog veel harder zou kunnen gaan.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online