Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Rabobank waarschuwt voor nieuwe bubbel op de woningmarkt

Rabobank waarschuwt voor nieuwe bubbel op de woningmarkt
4 sep 2017

Amsterdam en andere grote steden

Met name in Amsterdam hebben we gezien dat het de vraag naar woningen is die de prijs opdrijft. Dit leidt tot hoge prijzen voor koopwoningen, zonder dat daar aan de andere kant extra vierkante meters of meer comfort tegenover staan. Het is die ontwikkeling die de Rabobank zorgen baart. Volgens de bank laten Amsterdam en Utrecht goed zien wat er gebeurt op het moment dat vraag en aanbod niet goed in balans zijn. De prijzen stijgen hard, zonder dat daar direct een einde aan komt. Mensen moeten ergens wonen, waardoor ze besluiten om (ver) boven de vraagprijs te bieden. Op die manier betalen ze eigenlijk teveel voor een woning. Ze dragen daarmee bij aan een bubbel, zoals we die in 2008 hebben gezien aan de vooravond van de financiële crisis.

Hoge woningprijzen in heel Nederland

De woningprijzen stijgen bovendien niet alleen in Amsterdam en Utrecht. Ook in de rest van het land gaat het steeds beter met de markt. Met name in steden zoals Breda en Den Bosch beginnen de prijzen ook flink te stijgen. Dat betekent dat de situatie zich over Nederland begint te verspreiden. De markt in de grote steden is volledig oververhit. Volgens de Rabobank moeten er snel meer woningen bij komen om het tij nog te kunnen keren. Alleen op die manier kunnen we voorkomen dat er opnieuw een bubbel zal barsten en de waarde van woningen enorm zal dalen.

De Rabobank waarschuwt voor een nieuwe bubbel op de woningmarkt, als de huidige ontwikkelingen door blijven gaan.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.