Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Ouderen hebben moeite om hypotheek af te sluiten

Ouderen hebben moeite om hypotheek af te sluiten
7 sep 2017

Hypotheek ophogen vaak een probleem

Het komt bijvoorbeeld voor dat ouderen hun woning willen verbeteren of renoveren. Indien ze het rieten dak willen vernieuwen of andere kostbare investeringen willen doen hebben ze daar niet altijd zelf het geld voor liggen. Het is dan prettig om de hypotheek te kunnen verhogen. Dat biedt mogelijkheden om extra geld vrij te maken, dankzij vermogen dat tot op dat moment vastzit in het huis. Toch blijkt dat in de praktijk nog niet zo gemakkelijk. De banken gaan er niet zomaar mee akkoord, omdat de maandlasten dan te hoog kunnen worden. Tenminste, te hoog ten opzichte van de normen die de banken daarvoor op last van het Nibud dienen te hanteren. Daardoor hebben veel ouderen moeite om een (nieuwe) hypotheek af te sluiten.

Te hoge maandlasten voor ouderen

Zodra ze de veelal (zeer) lage hypotheek die ze nog hebben proberen te verhogen lopen ze aan tegen de strenge normen die er vandaag de dag gelden om een financiering rond te kunnen krijgen. Vaak hebben ze een AOW en eventueel een klein pensioen. Dat is lang niet altijd voldoende om een hogere hypotheek mogelijk te maken. Het betekent in de praktijk dat ze als het ware vastzitten in hun huis. Pas bij verkoop van dat huis kunnen ze het geld vrijmaken, al betekent dit ook dat ze de voor hen vertrouwde omgeving dienen te verlaten.

De strenge regels met betrekking tot de maximale hypotheek lijken vooral starters te raken. Toch kunnen ook ouderen daar behoorlijk last van hebben.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online