Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Aflossingsvrije hypotheek gaat tot veel problemen leiden

Aflossingsvrije hypotheek gaat tot veel problemen leiden
9 sep 2017

Rente ineens niet meer aftrekbaar en hypotheek aflossen

De rente is maximaal 30 jaar aftrekbaar. Na die periode is dat niet langer het geval. Het is op basis van het inkomen dan eventueel mogelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Het nadeel daarvan is wel dat er geen recht meer bestaat op hypotheekrenteaftrek. Het betekent dat de hypotheek 40 - 50% duurder zal worden, afhankelijk van de aftrek die er op dit moment geldt. Voor veel mensen maakt dit de hypotheek (haast) onbetaalbaar. Volgens specialisten is het daarom belangrijk om hier nu alvast rekening mee te houden. Alleen door nu alvast extra aflossingen te doen en de hypotheek te verlagen of meer inkomen te genereren valt dit op te lossen. In de praktijk zullen veel mensen zich daar echter nog niet mee bezighouden.

Lage maandlasten en een droomwereld

De aflossingsvrije hypotheek zorgt tot op de dag van vandaag voor heerlijk lage hypotheeklasten. Het is voordelig wonen, omdat er alleen rente betaald wordt. Aflossingen worden er niet gedaan, want dat is niet nodig. Tenminste, tot aan de einddatum. De bank zal dan vragen om het bedrag alsnog in één keer over te maken. Het alternatief is het afsluiten van een nieuwe hypotheek of de woning verkopen. Het risico bestaat dat veel mensen op dit moment in een droomwereld leven. Die droom kan ruw verstoord worden, indien blijkt dat de nieuwe hypotheek veel duurder wordt of het zelfs noodzakelijk is om de woning gedwongen te verkopen.

Tussen 2025 en 2035 zullen huiseigenaren merken dat hun hypotheekrente niet meer aftrekbaar is en dat ze hun hypotheek dienen af te lossen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.