Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Minder woningen gefinancierd met NHG

Minder woningen gefinancierd met NHG
16 sep 2017

Hogere huizenprijzen: boven NHG-grens

Hogere huizenprijzen zijn gunstig voor huiseigenaren. Tenminste, als de prijzen stijgen op het moment dat ze al een woning in hun bezit hebben. Kopers hebben daar meer last van, vooral op het moment dat de prijst stijgt boven de grens voor de NHG. Op dat moment is het niet meer mogelijk om daar gebruik van te maken. De maximale koopprijs voor NHG ligt in 2017 op €247.450. Met een gemiddelde huizenprijs van €264.000 voor de afgelopen maand is duidelijk dat veel mensen hier helaas geen gebruik van kunnen maken. Zij dienen de woning te financieren zonder deze garantie. Dat betekent in veel gevallen dat ze een iets hogere rente betalen. Het is voor die groep van belang om zelf de verhouding tussen de marktwaarde en hun hypotheekschuld in de gaten te houden.

Zelf de schuld-marktwaardeverhouding in de gaten houden

Veel banken berekenen een opslag op het rentetarief, aan de hand van de schuld-marktwaardeverhouding. De hypotheekrente valt daardoor wat hoger uit, wanneer er geen sprake is van NHG-garantie. Klanten met een hypotheek zonder NHG doen er daarom verstandig aan deze verhouding zelf goed in de gaten te houden. Op het moment dat ze onder een bepaald percentage uitkomen kunnen ze de bank vragen om de hypotheekrenteopslag (deels) te verwijderen. Een hypotheekadviseur kan helpen deze berekeningen te maken en op basis daarvan actie te ondernemen richting de hypotheekbank.

Het percentage woningen dat gefinancierd wordt op basis van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) neemt af. Volgens analisten ligt dat niet zozeer aan afgenomen populariteit van de NHG, maar wel aan de stijgende huizenprijzen. Daardoor zijn veel woningen meer waard dan de NHG-grens, waardoor kopers geen kans hebben om daar gebruik van te maken.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online