Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Bouwwerk van woningmarkt laat barstjes zien

Bouwwerk van woningmarkt laat barstjes zien
18 sep 2017

Consumenten zien meer problemen

Dat blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator van de Vereniging Eigen Huis. De index scoort in augustus 112 punten, een puntje minder dan in juli. Vooral de slechte betaalbaarheid van huizen en het beperkte aantal te koop staande woningen lijken roet in het eten te gooien. Die zorgen ervoor dat minder mensen positief zijn over de woningmarkt. Inmiddels ziet 52% van de Nederlanders het niet meer gebeuren om zomaar een huis te kopen, terwijl eerder nog 29% dat idee had. Bovendien vindt 40% dat de huizen op dit moment slecht betaalbaar zijn, terwijl dat eerder nog 9% was. Het lijkt goed aan te geven dat het vertrouwen in de woningmarkt afneemt, omdat vooral verkopers voordeel lijken te kunnen behalen. Kopers zitten om verschillende redenen in de problemen, vooral starters die hun eerste huis willen kopen.

Positivisme over woningmarkt neemt af

In augustus 2016 was nog 40% van de ondervraagden erg positief over de woningmarkt. Dat deel van de mensen zag het zonnig in en vond het een goed moment om een eigen woning te kopen. Op dit moment gaat het nog maar om 28% van de mensen. Destijds gaf 58% aan dat het een goed moment was om aan te kopen, terwijl nu nog slechts 41% daarvan overtuigd is. Het lijkt aan te geven dat de positieve stemming over de woningmarkt er wat minder sterk op is geworden. De kans is bovendien groot dat het aantal mensen dat positief over de woningmarkt denkt de komende tijd verder af zal nemen.

Het bouwwerk van de woningmarkt heeft de laatste maanden en jaren flink aan vertrouwen gewonnen. Het ging goed met de markt, waardoor de prijzen toenamen. Inmiddels lijkt de woningmarkt last te krijgen van het eigen succes. De prijzen zijn hard gestegen, waardoor een steeds groter deel van de consumenten het somber inziet.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.