Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Nieuwe VvE-regels en de invloed op de appartementen-woningmarkt

Nieuwe VvE-regels en de invloed op de appartementen-woningmarkt
19 sep 2017

Twee oplossingen beschikbaar

Uit onderzoek van de overheid blijkt dat te weinig VvE’s daadwerkelijk geld opzij leggen, vanuit de bijdrage die ze ontvangen. Dat kan leiden tot achterstallig onderhoud, wat de kwaliteit en uitstraling van appartementengebouwen niet ten goede komt. Van 2018 komt er daarom nieuwe wetgeving. Die moet ervoor gaan zorgen dat VvE’s verplicht geld opzij zetten voor het onderhoud, zodat ze dit zonder problemen kunnen laten uitvoeren zodra dit noodzakelijk is. De verenigingen kunnen zelf kiezen hoe ze ervoor zorgen dat hun onderhoudsreserve op orde komt. Ze kunnen bijvoorbeeld een meerjarig onderhoudsplan (MJOP) laten opstellen. Het alternatief is een reservering voor de herbouwwaarde van het gebouw. Dit tweede is een duurdere oplossing, die over het algemeen eenvoudiger werkt. Het is dan verplicht om minimaal 0,5 procent van de herbouwwaarde per jaar te sparen.

Verplichting tot sparen en onderhoud

De VvE-leden houden jaarlijks een Algemene Ledenvergadering (ALV). Daar is het mogelijk om te verplichten tot onderhoud, om het gebouw in goede staat te houden. Dit zal in de praktijk betekenen dat er meer geld betaald moet worden aan servicekosten. Het maakt appartementen iets minder aantrekkelijk, omdat de kosten daarvoor toenemen. In de praktijk zal het effect op de woningmarkt beperkt zijn. Vooral nu de prijzen van met name appartementen hard stijgen, omdat er veel meer vraag is dan dat er woningen beschikbaar zijn.

Verenigingen van Eigenaren zijn samen eigenaar van bijvoorbeeld een appartementencomplex. Dat betekent dat ze ook samen voor het onderhoud daaraan dienen te sparen. Dat voorkomt onverwacht grote uitgaven op het moment dat er een keer wat aan de hand is. Nieuwe regels moeten VvE’s aansporen beter te sparen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.