Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Starters lenen steeds vaker maximaal zonder NHG

Starters lenen steeds vaker maximaal zonder NHG
21 sep 2017

Hoge leningen voor starters

Starters dienen een flinke hypotheeklening af te sluiten, op het moment dat ze een eigen woning willen kopen. Hypotheken van €275.000 - €300.000 zijn voor starters geen uitzondering. En dat is opvallend, omdat de NHG niet verder gaat dan iets minder dan €250.000. Het betekent dat een groot deel van de starters daar geen gebruik van kan maken. Ondertussen steken zij zichzelf wel flink in de schulden, waardoor ze een behoorlijk risico dragen. Het is volgens directeur Arjen Gielen van het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW, uitvoerder van de NHG) van belang dat hier verandering in komt. Hij pleit daarom bij de overheid voor meer soepele regels voor de hypotheek voor starters. Dat moet ervoor gaan zorgen dat zij bijvoorbeeld weer gebruik kunnen maken van de NHG, zodat ze minder risico hoeven te nemen.

Geen veiligheid vanuit de NHG

Indien starters erin slagen een eigen huis te kopen, zonder NHG betekent dit dat ze er wat betref het risico alleen voor staan. Op het moment dat zij gaan scheiden of om een andere reden gedwongen moeten verkopen is er geen sprake van een vangnet voor een eventuele restschuld. In 2014 sloot 72 procent van de starters nog een hypotheek af met NHG, terwijl dat per 1 september van dit jaar nog maar 52 procent was. Het lijkt goed aan te geven dat starters de NHG niet meer kunnen gebruiken, door de hogere prijzen van beschikbare woningen.

De stijgende prijzen op de woningmarkt zijn goed nieuws voor verkopers. Voor starters betekenen ze veel minder goed nieuws. Met name omdat zij wel hoge hypotheken nodig hebben, waarvoor ze steeds minder vaak gebruik kunnen maken van de NHG. De grens daarvoor is vaak niet toereikend, nu de huizenprijzen gemiddeld veel hoger liggen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.