Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Geldverstrekkers niet zo enthousiast met hypotheek voor ouderen

Geldverstrekkers niet zo enthousiast met hypotheek voor ouderen
23 sep 2017

Pensioen in aantocht

Vooral op het moment dat het pensioen in aantocht is zijn de banken niet bepaald happig om een hypotheek te verstrekken. Zij weten op dat moment dat het inkomen beperkt zal zijn, waardoor het vaak lastig is om een hypotheek af te sluiten. De banken mogen afwijken van de regels die er gelden en bijvoorbeeld gebruik maken van de overwaarde in een woning. In de praktijk gebeurt dit weinig, waardoor het lastig is om daar als ouderen op te vertrouwen. Met name ING luidt de waarschuwingsklok, om ouderen ervan bewust te maken dat het verstandig is om al in een eerder stadium te gaan aflossen. Ze kunnen op die manier voorkomen dat ze weer een hoge nieuwe hypotheek nodig hebben, op het moment dat de huidige hypotheek afloopt.

Gevaar bij een aflossingsvrije hypotheek

Vooral de aflossingsvrije hypotheek is op die manier gevaarlijk. Veel ouderen denken goed te zitten met een hoge overwaarde. Die kunnen ze echter alleen benutten door de woning te verkopen. Indien ze dat niet doen zullen ze dezelfde hypotheek opnieuw op moeten brengen. Indien dat lukt op basis van een hoog inkomen bestaat het risico dat dit op basis van het pensioen niet meer zal lukken. De aflossingsvrije hypotheek uit de jaren ’80 en ’90 kan daardoor wel eens een probleem gaan worden. De geldverstrekkers adviseren ouderen om goed te kijken naar hun hypotheek en daarover bijvoorbeeld op tijd met een hypotheekadviseur te spreken om problemen te voorkomen.

Geldverstrekkers staan niet bepaald te springen om ouderen een (nieuwe) hypotheek te verstrekken. Vooral ouderen bij wie de aflossingsvrije hypotheek afloopt kunnen daardoor te maken krijgen met problemen. Banken mogen afwijken van de richtlijnen voor ouderen en hun inkomenstoets, maar blijken dat in de praktijk maar weinig te doen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.