Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

50-plusser met aflossingsvrije hypotheek moet goed opletten

50-plusser met aflossingsvrije hypotheek moet goed opletten
25 sep 2017

Risico op een ‘nee’ op de hypotheekaanvraag

50-plussers gaan binnen afzienbare tijd met pensioen, waardoor de kans groot is dat hun inkomen zal dalen. Ze ontvangen minder dan in de periode waarin ze aan het werk waren. Dat is niet erg als de woonlasten dalen, maar die blijven door de aflossingsvrije hypotheek juist gelijk. Sinds het moment dat ze die hypotheek voor het eerst afsloten hebben ze geen aflossingen gedaan. De schuld is daarom nog even groot als destijds. Dat betekent dat een lager pensioeninkomen onvoldoende kan blijken om de lening voor de woning opnieuw af te kunnen sluiten. Een ‘nee’ van de bank betekent dan dat ouderen hun woning zullen moeten verkopen, om de overwaarde daarin vrij te kunnen maken en dat in te kunnen zetten.

Nu alvast bedragen gaan aflossen

Onder andere ING en een aantal andere banken geeft aan dat het verstandig is om de komende jaren alvast te gaan aflossen. Door het hoge inkomen van nu te gebruiken om af te lossen op de hypotheek is de schuld straks een stuk minder groot. Het wordt dan beter mogelijk om die schuld opnieuw te financieren, met een hypotheek op basis van het pensioen dat er bij elkaar is gewerkt. Door nu alvast met een hypotheekadviseur te spreken kunnen 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek voorkomen dat ze over een aantal jaar in de problemen komen.

De 50-plusser met een aflossingsvrije hypotheek lijkt zich behoorlijk rijk te rekenen. Met name ING ontdekte de laatste tijd dat veel ouderen zich niet bewust zijn van de risico’s die ze daarmee lopen. Ze hebben overwaarde in de woning en verwachten daarom dat het wel goed komt. Ze realiseren zich niet dat ze mogelijk geen nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.