Beoordeel deze pagina
7/10 (1)
test

Hypotheekbetaling geen probleem voor Nederlanders

Hypotheekbetaling geen probleem voor Nederlanders
26 sep 2017

Minste wanbetalers van Europa

We staan er wat dat betreft goed op in Europa, zo blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. Hieruit blijkt dat in Europa 1 op de 5 moeite heeft om de kosten voor de hypotheek op te brengen. In Duitsland zijn dat er 1 op de 9 en in België is het met 1 op de 6 ook niet best gesteld. In Nederland hebben we daar relatief weinig last van. Dat komt volgens de analisten van ING vooral door de strenge inkomensnormen die we hanteren. We bepalen aan de hand van het brutoinkomen wat de maximale hypotheek mag zijn. Dit beperkt het risico van huizenkopers. Mensen die in de problemen komen hebben vaak te maken met het verlies van een baan of een echtscheiding.

Verwachte stijging van huizenprijzen

Toch is het volgens ING van belang om de situatie goed in de gaten te houden. Niet in de laatste plaats vanwege de stijgende huizenprijzen. Zo’n 75 procent van de mensen verwacht dat de prijzen van woningen de komende tijd door zullen stijgen. Zo’n 10 procent is zelfs van mening dat de prijzen nooit meer zullen dalen. Toch zijn we ook daarin redelijk conservatief. In België denkt 40 procent van de mensen dat de prijs van hun huis nooit meer daalt. De hypotheeklasten zullen daardoor alleen maar verder toenemen, waardoor er mogelijk toch meer mensen in de problemen komen.

De huizenprijzen stijgen de laatste jaren weer flink. En daarmee ook het gemiddelde hypotheekbedrag. Toch staan we Europees te boek als de beste betalers wanneer het gaat om de maandelijkse hypotheeklasten. Slechts 4 procent van de mensen heeft daar moeite mee, ten opzichte van 20 procent in Europa.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.