Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Op een rij: de voor- en nadelen van een huis zonder hypotheek

Op een rij: de voor- en nadelen van een huis zonder hypotheek
30 sep 2017

Voordelen van een huis zonder hypotheek

Een huis zonder hypotheek heeft namelijk een paar duidelijke voordelen. Ten eerste is het dan immers niet nodig om rente en aflossing te betalen. De woonlasten zijn voor veel huishoudens de belangrijkste kostenpost. Er valt wat dat betreft een belangrijke druk weg. Bovendien is er minder sprake van vermogensrendementsheffing. Hetzelfde kapitaal in box 3 kost effectief 1,2 procent belasting per jaar. Eenmaal in de (eerste) eigen woning is daar geen sprake meer van. Ten derde biedt een huis zonder hypotheek het voordeel dat het niet meer nodig is om het eigenwoningforfait te betalen. Op die manier dragen er drie verschillende voordelen bij aan het financieel gewin.

Nadelen van een huis zonder hypotheek

Aan de andere kant brengt het huis zonder hypotheek helaas ook een paar nadelen met zich mee. Het geld komt op die manier in de stenen te zitten, waar het niet zomaar meer uitkomt. Bovendien is het niet meer mogelijk om gebruik te maken van aftrekposten in box 1, waardoor de inkomstenbelasting hoger uit zal vallen. Verder geldt de bijleenregeling. Die stelt dat de overwaarde bij verkoop van een woning volledig in de nieuwe woning moet worden gestoken. Het eigen geld in de woning komt dus ook niet vrij bij verkoop en aankoop van een nieuwe woning. Denk daarom goed na over de manier waarop het geld ingezet kan worden en spreek daarover met een hypotheekadviseur.

Het komt steeds vaker voor: mensen die een huis kopen zonder hypotheek. Met spaargeld of vermogen uit beleggingen. Wat zijn de voor- en nadelen van een huis zonder hypotheek? Een hypotheekadviseur kan helpen de persoonlijke situatie in kaart te brengen. In het algemeen valt daar echter ook wel wat over te zeggen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.