Beoordeel deze pagina
8/10 (1)
test

Vereniging Eigen Huis wil kosten NHG drastisch omlaag

Vereniging Eigen Huis wil kosten NHG drastisch omlaag
5 okt 2017

1 procent van de hypotheeksom

Op dit moment bedragen de kosten 1 procent van de hypotheeksom. Dat betekent dat dit bedrag maximaal €2.474 bedraagt. Volgens de vereniging is dit te hoog. Het is een groot bedrag dat starters niet zomaar kunnen opbrengen. Hier staat aan de andere kant natuurlijk wel een interessante korting op de rente tegenover. Banken bieden een tot 0,7 procent lagere rente voor de hypotheken aan. Het betekent dat de starters de initiële kosten over het algemeen gemakkelijk terugverdienen. Toch vindt de vereniging het van belang dat de kosten omlaag gaan. Niet in de laatste plaats vanwege de groeiende pot van de Nationale Hypotheek Garantie, die steeds meer garantievermogen tot z’n beschikking heeft om de hypotheken te dekken.

Te hoge kosten voor noodzakelijke garantie

Volgens de Vereniging Eigen Huis is het voor veel starters haast onoverkomelijk om de NHG aan te vragen. Alleen op die manier komen ze in aanmerking voor een hypotheek en kunnen ze ervoor zorgen dat ze geen grote risico’s hoeven te dragen. In het geval van gedwongen verkoop kan de stichting dan bijspringen. Dat vinden de banken prettig, waardoor ze starters toch een hypotheek kunnen verstrekken. Zonder die NHG is dat voor veel starters lastig. En de Vereniging Eigen Huis geeft aan dat diezelfde starters het door de stijgende huizenprijzen van de afgelopen jaren toch al zwaarder hebben.

De Vereniging Eigen Huis is van mening dat de kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te hoog zijn. Op dit moment betalen huizenkopers 1 procent kosten, op basis van de hypotheeksom. Volgens de vereniging is dat veel te hoog, mede omdat het voor veel gezinnen haast noodzakelijk is om hier gebruik van te maken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.