Beoordeel deze pagina
10/10 (1)
test

Heeft een hypotheek met NHG nog zin?

Heeft een hypotheek met NHG nog zin?
3 okt 2017

Vereniging Eigen Huis vindt het te duur

De Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft de laatste tijd kritiek op de NHG. Het biedt nog altijd een garantie bij gedwongen verkoop en de kosten bedragen nog altijd 1%. Veel huizenkopers kunnen de kosten hiervoor helaas niet meer meefinancieren, omdat een hypotheek maximaal 101% van de waarde van de woning mag bedragen. Dat betekent dat ze de kosten voor de NHG uit eigen zak moeten betalen. Bij een woning van €245.000 betekent dat een bedrag van €2.450, bovenop alle andere kosten die er al bij komen kijken. De vereniging vindt de kosten op die manier niet meer opwegen tegen het afgedekte risico, waarmee de NHG ‘te duur’ zou zijn.

Kleiner aantal huizen in aanmerking

Ondertussen neemt de populariteit van de NHG ook om een andere reden gestaag af. Het is mogelijk om de NHG te gebruiken tot een koopsom van ruim €247.000. Boven dat bedrag is dit helaas niet mogelijk. Door de stijgende huizenprijzen komen steeds minder kopers in aanmerking om hier gebruik van te maken. Samen met de relatief hoge kosten maakt het de garantie minder populair. Dat lijkt positief, maar betekent ondertussen ook dat het lastiger is geworden om een lage rente bij de bank af te sluiten. Uiteindelijk kunnen met name starters hier de dupe van worden. Ze dienen ofwel hogere kosten te betalen voor de NHG of dienen akkoord te gaan met een hoger rentepercentage en eigen risico bij eventuele restschulden.

De hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie was de afgelopen jaren bijna standaard voor met name starters. Ze gebruikten de garantie om een lagere rente af te kunnen sluiten. En het bood ze zekerheid in het geval van gedwongen verkoop. Ze hadden de premie van 1% van de koopsom er daarom graag voor over.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online