Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

DNB waarschuwt voor aflossingsvrije hypotheken

DNB waarschuwt voor aflossingsvrije hypotheken
10 okt 2017

Meer dan de helft is aflossingsvrij

DNB waarschuwt vooral voor het feit dat in Nederland meer dan 50 procent van de totale hypotheekschuld aflossingsvrij is. Dat is een aanzienlijk percentage, waardoor er op termijn problemen kunnen ontstaan. Alle huishoudens die niet genoeg gespaard hebben kunnen in de problemen komen. Zodra de hypotheek afloopt dienen zij een nieuwe af te sluiten. Als daarvoor te weinig inkomen beschikbaar is zal de hypotheek (gedeeltelijk) moeten worden afgelost. Dat kan met spaargeld of ander kapitaal. Indien dit ontbreekt valt een gedwongen verkoop niet uit te sluiten. DNB wil nu alvast waarschuwen voor die gevaren, om op termijn grote problemen op de woningmarkt te kunnen voorkomen.

Weinig gespaard om af te kunnen lossen

DNB waarschuwt vooral voor de hypotheken die in de jaren ’90 van de vorige eeuw zijn afgesloten. De hypotheken waren toen relatief hoog. Om de maandlasten te drukken werden er aflossingsvrije producten afgesloten. Veel mensen met een dergelijke hypotheek sparen daarnaast onvoldoende. Dat betekent dat ze de hypotheek niet (gedeeltelijk) kunnen aflossen als die afloopt. Vooral de mensen die dan met pensioen zijn of dat bijna gaan kunnen in de problemen komen. Als ze op basis van hun pensioen geen nieuwe hypotheek kunnen krijgen moeten ze de woning mogelijk verkopen om de overwaarde beschikbaar te maken en de hypotheek toch af te lossen.

Na onder andere de ING Bank en de Vereniging Eigen Huis komt nu ook De Nederlandsche Bank (DNB) met een waarschuwing voor aflossingsvrije hypotheken. Tegen de tijd dat die aflopen kunnen veel mensen in de problemen komen. Weinig mensen bouwen voldoende spaargeld op, waardoor ze hun hypotheek aan het eind van de looptijd niet kunnen aflossen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.