Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
test

Eigenwoningforfait bij afgeloste hypotheek zal nog een staartje krijgen

Eigenwoningforfait bij afgeloste hypotheek zal nog een staartje krijgen
12 okt 2017

Wiegel en andere prominenten niet blij

Prominenten van onder andere de VVD zijn niet blij met het plan om het eigenwoningforfait weer gewoon voor iedereen te laten gelden. Onder andere Hans Wiegel noemt het een boete op aflossen. De mensen die hun hypotheek volledig hebben afgelost worden nu vrijgesteld van deze belasting. Als die vrijstelling verdwijnt moeten ze toch weer betalen voor de woning die ze bezitten. Het wordt dan aantrekkelijker om een deel van de hypotheekschuld te laten staan. Op die manier staat er hypotheekrenteaftrek tegenover het forfait. Dat was iets dat het vorige kabinet graag wilde voorkomen, maar dat nu weer terug lijkt te komen. Met name ouderen die hun hypotheek hebben afgelost krijgen hiermee te maken en betalen daardoor een extra kostenpost.

Hypotheek aflossen met gestimuleerd worden

Volgens de verschillende prominenten zou de overheid er alles aan moeten doen om juist het aflossen op de hypotheek te stimuleren. Dat gebeurt niet door deze maatregel. Het is immers aantrekkelijker om in ieder geval het laatste deel van de hypotheekschuld niet af te lossen. Daardoor gaat er een verkeerde prikkel uit van de maatregel. Het is nog niet zeker of het plan er daadwerkelijk op deze manier gaat komen. Het lijkt wat dat betreft nog niet te laat om er toch nog iets aan te doen en een verandering voor te stellen. Of die er gaat komen valt natuurlijk te bezien, omdat er vier partijen samenwerken aan het regeerakkoord.

Het kabinet lijkt aan de woningmarkt te gaan sleutelen, met betrekking tot de hypotheken. Het lijkt erop dat de hypotheekrenteaftrek sterk versneld wordt afgebouwd. Daarnaast zullen ook mensen die hun hypotheek volledig hebben afgelost daar gewoon weer het eigenwoningforfait over gaan betalen. Dat betekent een kostenpost van enkele honderden euro’s per jaar.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.