Beoordeel deze pagina
8/10 (1)
test

DNB niet blij met aanhoudende gekte op de woningmarkt

DNB niet blij met aanhoudende gekte op de woningmarkt
14 okt 2017

65 procent boven de vraagprijs weg

Uit cijfers van DNB blijkt dat maar liefst 65 procent van de woningen in Amsterdam boven de vraagprijs wordt verkocht. Dat is een enorm percentage, dat we niet eerder gezien hebben. Het geeft goed aan dat er sprake is van een zeer krappe markt, waarbij er nauwelijks aanbod beschikbaar is voor de mensen die graag een huis willen kopen. Daardoor liggen de prijzen in Amsterdam inmiddels 60 procent hoger dan in 2005. Er is sprake van een enorme stijging sinds de crisis. Huizenbezitters kunnen hun woning voor de hoofdprijs verkopen, maar met name starters hebben grote moeite om aan een eigen woning te komen. Het lijkt er bovendien niet op dat hier snel verandering in zal komen.

Binnen een kwartier beslissen zonder voorbehoud

Volgens Klaas Knot komt het steeds vaker voor dat huizenkopers in Amsterdam binnen een kwartier dienen te beslissen of ze de woning kopen. Ze hebben nauwelijks tijd om de woning goed te bekijken en een tweede kijkmoment is praktisch altijd onmogelijk. Daar komt bij dat ze onmogelijk voorbehouden kunnen maken op de koop, omdat er anders iemand anders met de woning vandoor gaat. Het leidt ertoe dat steeds meer kopers grote risico’s nemen, om toch een woning te kunnen kopen. Volgens DNB is het daarom tijd dat er wat gaat gebeuren op de woningmarkt. Al ligt het volgens Knot ook aan de grote investeerders en beleggers die de goedkope woningen gebruiken om in te beleggen.

De Nederlandsche Bank (DNB) is niet blij met de ontwikkelingen op de woningmarkt. Met name in Amsterdam is er sprake van behoorlijke oververhitting. Bij monde van Klaas Knot heeft de instelling laten weten dit geen natuurlijke ontwikkeling te vinden. Er moet snel iets gedaan worden aan het woningtekort dat er is ontstaan.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online