Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Rente zal nog langer laag blijven

Rente zal nog langer laag blijven
16 okt 2017

Inflatie aanzwengelen

De Europese Centrale Bank probeert al sinds de kredietcrisis de inflatie naar een hoger niveau te krijgen. Die is structureel te laag, waardoor de ontwikkeling van de economie in gevaar komt. Door staatsobligaties en die van bedrijven op te kopen voor miljarden moet de inflatie toenemen, maar dat lukt tot nu toe slechts in beperkte mate. Dat betekent aan de andere kant dat de rentestanden laag blijven, ondanks eerdere berichten over het feit dat die weer zal gaan stijgen. Dat is vooral goed nieuws voor mensen waarvan binnenkort de rentevaste periode afloopt. Net als voor mensen die de komende tijd een huis willen kopen. Zij kunnen profiteren van een lage rente, zodat ze relatief lage maandlasten betalen voor hun eigen woning.

10-jaarsrente naar 1 procent

De 10-jaarsrente zal eind 2018 waarschijnlijk oplopen tot 1 procent per jaar. Dat is hoger dan nu het geval is, maar niet zo hoog als de 1,5 procent die eerder werd voorspeld. Dat stellen economen van ABN AMRO, die goed keken naar de ontwikkelingen voor de lange termijn. Dat betekent in de praktijk dat ook de hypotheekrente (en de spaarrente) voorlopig niet omhoog zal gaan. In plaats daarvan zal het nog langere tijd mogelijk blijken om een goedkope hypotheek af te sluiten. Dat is vooral goed nieuws voor mensen die een nieuwe rentevaste periode willen kiezen of een huis willen gaan kopen.

De hypotheekrente zal niet zo snel stijgen als eerder werd voorspeld. Het lijkt erop dat die juist nog een tijdje langer laag zal blijven. Dat is een direct gevolg van de lage rentetarieven op de verschillende kapitaalmarkten. Die zorgt ervoor dat de banken lage tarieven voor de hypotheken kunnen blijven berekenen, waardoor een grote groep extra mensen daarvan kan profiteren.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.