Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheek in 2017: dringen bij de banken

Hypotheek in 2017: dringen bij de banken
21 okt 2017

Leennormen van 2017

Vooral tweeverdieners krijgen vanaf 2018 iets meer mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. Dat geldt niet voor alleenstaanden. Vooral voor hen is het daarom zaak om nog voor het eind van dit jaar een hypotheek af te sluiten. Zij hebben een bindende hypotheekofferte nodig, die een datum heeft die nog in 2017 valt. Alleen op die manier mogen ze gebruik maken van de normen zoals die gelden voor dit jaar. Dat is op basis van de regels van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die tevens heeft bepaald dat er geen sprake zal zijn van een overgangsperiode. Met name de maximale financiering op basis van de waarde van de woning is belangrijk. Die gaat verder omlaag naar 100 procent.

Maximaal 100 procent van de woningwaarde in 2018

Het is vanaf 1 januari 2018 nog mogelijk om maximaal 100 procent van de waarde van een woning te financieren. Nu is dat nog 101 procent. Bij een woning van €250.000 betekent dit een verschil van €2.500. Dat bedrag zullen huizenkopers als eigen geld mee moeten nemen. Bijvoorbeeld om de aankoopkosten te voldoen of om de woning mee in te richten. Het maakt onderdeel uit van een plan, waarbij de overheid wil voorkomen dat de hypotheken hoger kunnen zijn dan de waarde van een woning. Dit moet voorkomen dat mensen op termijn met hoge restschulden te maken kunnen krijgen.

Het begint al behoorlijk dringen te worden bij de banken. Ze hebben het toch al relatief druk met nieuwe hypotheken, maar daar komt nog een schepje bovenop. Vanaf 1 januari gelden er nieuwe normen voor het lenen. Dat betekent minder mogelijkheden op basis van de woningwaarde en nieuwe normen met betrekking tot het inkomen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.