Beoordeel deze pagina
8/10 (1)
test

Geen overgangsmoment: nieuwe hypotheekregels vanaf 1 januari 2018

Geen overgangsmoment: nieuwe hypotheekregels vanaf 1 januari 2018
19 okt 2017

Tijdig informeren van consumenten

De Autoriteit Financiële Markten heeft aangegeven dat er dit jaar geen sprake is van een overgangsperiode. In plaats daarvan gaan de nieuwe regels per 1 januari in. Het is aan de geldverstrekkers om hun consumenten daarover goed te informeren. De kans is groot dat er daardoor meer drukte zal ontstaan richting het einde van het jaar. Het is voor veel consumenten de moeite waard om de hypotheekofferte nog dit jaar te ontvangen. Ze voorkomen daarmee dat ze te maken krijgen met de nieuwe leennormen voor hypotheken. Voor sommige consumenten kan dit betekenen dat ze net wel of net geen hypotheek krijgen. Waarom de AFM afstapt van de overgangsperiode is niet goed duidelijk, al lijken ze te willen aangeven dat er voldoende tijd is om consumenten hierop voor te bereiden.

Vanaf 1 januari meteen de nieuwe regels

Vanaf 1 januari 2018 gelden meteen de nieuwe hypotheekregels. Dat heeft vooral gevolgen voor consumenten die een hypotheek willen afsluiten voor de volledige waarde van de woning. Of voor net iets meer zelfs, dat in 2017 nog mogelijk is. Vanaf 2018 geldt er een maximum van 100 procent van de waarde van de woning. Dat betekent dat de offerte op 31 december 2017 nog voor 101 procent van de waarde mag gelden, terwijl dat op 1 januari 2018 niet meer mogelijk is. Consumenten doen er verstandig aan om hun geldverstrekker tijdig te vragen naar de mogelijkheid om nog op tijd een bindende offerte te ontvangen.

Er komt dit jaar geen overgangsperiode voor consumenten die een hypotheek afsluiten. De datum op de hypotheekofferte is bindend. Dat is bijvoorbeeld van belang met het oog op de leennormen die er gelden. Vanaf 1 januari 2018 gelden er strengere normen, bijvoorbeeld met betrekking tot de woningwaarde en de hypotheek.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.