Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheekrenteaftrek omlaag: belastingtarieven ook

Hypotheekrenteaftrek omlaag: belastingtarieven ook
17 okt 2017

Terug naar maximaal 50 procent voor hoogste inkomens

Vanaf komend jaar geldt er een aftrek van nog maximaal 50 procent voor de hoogste inkomens. Voor de lagere- en middeninkomens is dat maximaal 40,8 procent. Voor alle groepen zal de aftrek uiteindelijk lager uit gaan vallen. Het kabinet gaat in grotere stappen terug naar maximaal 37 procent hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat vooral de hogere inkomens voordeel verliezen. Hier staat aan de andere kant tegenover dat ook de tarieven voor de inkomstenbelasting omlaag gaan. In de praktijk zullen met name de hogere inkomens netto meer gaan betalen voor hun woning. Toch zit er een demping in, omdat de tarieven voor de inkomstenbelasting dalen en de grens voor het hoogste tarief stijgt.

Inkomstenbelasting gaat ook omlaag

Het kabinet brengt de inkomstenbelasting omlaag. Om daarmee werkenden meer voordeel te bieden. Dit kan onder andere compenseren voor de verlaging van de hypotheekrenteaftrek. Daarnaast moet het compenseren voor de btw, waarvan het laagste tarief stijgt van 6 naar 9 procent. Wat het uiteindelijke effect zal zijn op de woningmarkt is daardoor lastig te voorspellen. Feit is dat de hypotheekrenteaftrek de komende jaren omlaag zal gaan. Daardoor wordt het netto duurder om een huis te kopen. Dit kan de vraag remmen, al is die op dit moment op steeds meer plekken zelfs hoger dan het aanbod dat er beschikbaar is.

De hypotheekrenteaftrek was altijd een heilig huisje van de VVD. Dat bleek in het vorige kabinet al niet meer het geval te zijn en onder Rutte III zal de aftrek nog verder worden beperkt. De partijen willen de aftrek versneld afbouwen naar maximaal 37 procent. Dat is flink lager dan de 52 procent waar de hoogste inkomens tot een paar jaar geleden gebruik van konden maken.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online