Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Ouderen de dupe van aflosboete van kabinet Rutte III

Ouderen de dupe van aflosboete van kabinet Rutte III
23 okt 2017

Eigenwoningforfait bij afgeloste hypotheek

Het eigenwoningforfait is een belasting op het bezit van de eigen woning. Die geldt op dit moment voor alle huizenbezitters, waarbij er nog sprake is van een hypotheek (met hypotheekrenteaftrek). Dankzij de aftrek merken huiseigenaren daar eigenlijk niets van. Iedereen die de hypotheek heeft afgelost kan, uiteraard, geen gebruik meer maken van de hypotheekrenteaftrek. Er valt niets meer af te trekken. De overheid compenseert deze groep voor het eigenwoningforfait. Het is daardoor aantrekkelijk om de hypotheek helemaal af te lossen en daardoor als het ware ‘gratis’ te wonen. Door het eigenwoningforfait voor deze groep weer terug te brengen zijn vooral ouderen de dupe. Zij hebben de hypotheek vaak al afgelost en verliezen nu het voordeel dat ze kregen.

Klein deel van de hypotheek laten staan

Diverse ouderen met een bijna afgeloste hypotheek hebben al aangegeven dat laatste deel vooral niet te gaan aflossen. Door dat deel te laten staan kunnen ze gebruik blijven maken van de hypotheekrenteaftrek en betalen ze aan de andere kant netto geen eigenwoningforfait. Ze gebruiken de aftrek als het ware ter compensatie van het forfait. Het zijn vooral ouderen die hier gebruik van kunnen maken, waardoor het risico bestaat dat zij minder zullen aflossen. Voor hypotheken sinds 2013 geldt dit niet, omdat het verplicht is om die binnen een periode van 30 jaar 100 procent af te lossen.

De ‘aflosboete’, dat is waar de oppositiepartijen al van spreken. Het gaat om een plan van het nieuwe kabinet, om het eigenwoningforfait weer door iedereen te laten betalen. Dat betekent dat ook mensen die hun hypotheek volledig hebben afgelost daarvoor weer gaan betalen. Ze betalen over het bezit van hun eigen woning, terwijl ze daarvan tot nu toe waren vrijgesteld.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.