Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Minder hypotheek in 2018 door gebrek aan loonstijging

Minder hypotheek in 2018 door gebrek aan loonstijging
24 okt 2017

Minder hypotheek bij hetzelfde inkomen

De leennormen op basis van het inkomen blijven vanaf 2018 min of meer gelijk. Toch zijn er een paar groepen die er meer op achteruit zullen gaan dan anderen. Het zijn aan de ene kant de tweeverdieners met een hoog inkomen, met aan de andere kant de huishoudens die geen loonstijging tegemoet kunnen zien. Bovendien dienen alle groepen er rekening mee te houden dat ze nog maximaal 100 procent van de waarde van de woning mogen financieren. Er is daardoor hoe dan ook eigen geld benodigd om een eigen woning te kopen. Met name bij bestaande woningen kunnen de kosten flink oplopen, waardoor er voldoende spaargeld benodigd is om een eigen huis te kunnen kopen.

Tweeverdieners gaan erop vooruit

Tweeverdieners gaan er in algemene zin op vooruit. Het tweede inkomen gaat voortaan voor 70 procent meetellen, terwijl dat nu nog 60 procent is. Er gaan echter wel strengere normen gelden voor tweeverdieners. Daardoor zal een deel van de tweeverdieners er uiteindelijk niet op vooruitgaan en mogelijk zelfs op achteruit gaan. Ook alleenstaande kunnen het best kritisch naar de nieuwe leennormen (laten) kijken. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan helpen de situatie in kaart te brengen. Bijvoorbeeld in vergelijking tot 2017, om de verschillen inzichtelijk te maken en op basis daarvan te berekenen wat er mogelijk is als maximale hypotheek.

Vanaf 1 januari 2018 kunnen huizenkopers soms duizenden euro’s minder lenen, vanwege de nieuwe leennormen die er gaan gelden. Vooral mensen die volgend jaar een huis willen kopen met een maximale financiering krijgen hiermee te maken. Indien zij geen loonstijging krijgen kunnen ze volgend jaar minder lenen dan nu het geval is.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.